post-image

Mabon

Mabon a fény és a sötétség, az élet és a halál, valamint az egyensúly és az átmenet ünnepe. Ahogy az év tovább halad, a természet elhalványul és hűvös lesz, de ez egyben az újrakezdés ideje is. Az ünnep lehetőséget ad arra, hogy elgondolkodjunk az elmúláson, az újjászületésen és az élet ciklikusságán.

Az őszi napéjegyenlőségkor (ami szeptember 20 és 23 közé esik) a nappal és az éjszaka egyforma hosszú, ám innentől az éjszakák hosszabbak lesznek, és az év további részében egyre hűvösebbé és sötétebbé válik az idő. Ez a második betakarítási ünnep, a gabonákat behordják a mezőkről és leszedik az utolsó gyümölcsöket is, így csupán a téli növények maradnak a földeken.

Az alma a második betakarítás jelképe, számos tradícióban a bölcsesség és az útmutatás szimbóluma. Az alma számos maboni szertartásban felhasználható. Formája és sok magja Földanya gyümölcseit szimbolizálja.

A gránátalma Perszephoné mitológiai istennővel is kapcsolódik az ünnephez. Hádész elrabolta őt, majd az alvilágban gránátalmával kínálta. A gyümölcs elfogadásával Perszephoné arra ítéltetett, hogy fél életét Hadésszal töltse. Minden évben, mikor Perszephoné visszatér az alvilágba, édesanyja, Démétéré a föld termékenység istennője, oly szomorú lesz, hogy semmi sem terem már földeken és beköszönt az ősz.
Sorry, Comments Are Closed.

You May Also Like